Maria en Marga Carlier

Van 2 november tot 30 december is er de tentoonstelling "De Tweeling Carlier" in het Stadshuus te Lochem. Dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 u. De expositie toont werken van de overleden zussen Maria en Magda Carlier.
Maria en Marga waren een een-eiïge tweeling en de oudsten in het kunstenaarsgezin Carlier. Maria specialiseerde zich na de Academie tot monumentaal textielkunstenaar. Nog tijdens haar opleiding ontving ze de drempelprijs, een aanmoedigingsprijs van de gemeente Rotterdam voor jonge kunstenaars. Ze maakte eerst monumentale wandkleden en later levensgrote poppen van textiel en polyester, o.a. voor Madame Tussauds en het Miccery project. Haar talrijke schilderijen uit een latere periode werden goed verkocht. Ze zijn meestal zeer vrolijk en kleurrijk.
Nog later bekwaamde ze zich in het schilderen van ikonen en gaf daarin les. Veel van haar schilderijen, enkele ikonen en vroege tekeningen zijn op deze tentoonstelling te zien.

Marga was in haar werkzame leven beeldhouwster, zij hakte in steen en hout. Zij maakte in opdracht grote beelden van keramiek en brons. Maar zeker ook haar kleinere beeldjes, speels en kleurrijk, vaak gemaakt van hout of gebakken klei, waren zeer gewild. Het meeste van haar werk is in privébezit, waardoor er van haar niet zoveel op deze tentoonstelling te zien is.

De familie Carlier is om verschillende redenen bekend in Lochem. Zo is het beeld bij de Gedulakerk, op een hoge sokkel aan de zijde van de kleine markt, van vader Henk Carlier.

Hieronder zie je Maria en Marga aan de koffie, ergens in 2005.

Maria en Marga aan de koffie 2005